#

Suomen ja Venäjän yhteisestä historiasta matkailutuotteita

Tuon ajan raja-alueella on edelleen näkyvissä Venäjän puolustamiseksi rakennettuja linnoituksia ja Saimaalla Lappeenrannan ja Olavinlinnan välisen vesiyhteyden varmistamiseksi kaivettuja kanavia. – Tiesitkö näistä?

Vanhan Suomen aikaa sekä Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa tehdään tutuksi Suvorov-teemaisella matkailun kehittämishankkeella Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

Kuka oli Suvorov?

Aleksandr Suvorov (1729–1800) oli venäläinen sotapäällikkö, jolla on voittamaton maine. Suvorov ei hävinnyt ainoatakaan noin 60 taistelusta, joissa oli mukana Venäjän käymissä sodissa. Kaikki venäläiset tuntevat tämän kiinnostavan sankarin, mutta suomalaisille hän on melko tuntematon. Nykyisen Suomen alueella Suvorov ei käynyt taisteluja, vaan hänen toimintansa liittyi Venäjän puolustuksen vahvistamiseen Ruotsia vastaisella rajalla.

Linnoitukset, Saimaan laivasto ja sotakanavat

Suvorov sai Katariina II:lta käskyn johtaa Vanhan Suomen linnoittamista 1791. Suvorov suunnitteli Pietarin kaupungin puolustuksen kolmelle kehälle, joista sisimpänä olivat Viipurin ja Käkisalmen linnat; toisella kehällä Haminan, Taavetin ja Lappeenrannan linnoitukset ja uloimpaan linnoitusketjuun rakennettiin Ruotsinsalmen merilinnoitus ja Kyminlinna Kotkassa, Liikkalan redutti, Utin ja Järvitaipaleen sekä Kärnäkosken linnoitukset. Surovovin suunnitelman perusteella venäläisille siirtynyt Olavinlinna sai nykyisen muotonsa, kun linnaan rakennettiin kolme uutta bastionia.Lappeenrantaan perustettiin Saimaan laivaston tukikohta, jonka kaluston muodostivat puiset soutamalla liikuteltavat tykkipurret. Venäjän puolelle sijainneen Olavinlinnan huollon vuoksi tarvittiin kanavareitti Olavinlinnan ja Lappeenrannan välille. Kutveleen, Käyhkään, ja Telataipaleen kanavat valmistuivat kaikki muutaman vuoden kuluessa vuosina 1793–1798.

Historialliset tarinat kiinnostavat matkailijoita

Historiallisten faktojen ohella matkailutuotteissa korostetaan nykyisin tarinoita. Monet anekdootit ja muu perimätieto kertovat, että Suvorov rakasti kepposia ja pilaili mielellään. Hänet mainitaan myös naamioitumisen mestarina, keväällä 1791 hän saapui Savonlinnan talonpojaksi naamioituneena ja aiheutti kaupungissa melkoisen kohun riisuttuaan yltään talonpojan tamineet. Suvorov puhui suomen kieltä – mutta oliko hän suomalainen? Venäläiset pitävät suurta sankariaan tietenkin venäläisenä, eikä dokumentteja taustasta ole olemassa.

Kiinnostuitko Aleksandr Suvorovista? Hankkeessa on tuotettu viisiosainen lyhytdokumenttisarja, joka on katsottavissa Youtubessa – löytyy hakusanalla ”Suvorov Suomessa”! Suvorov- matkailutuotteet tulevat saataville kesään 2022 mennessä, jolloin tietoa löytyy varmimmin verkosta.