#

Matkailun soihtu kulkee uusissa käsissä

Tämän numeron jälkeen kustantaja vaihtuu, mutta eläkkeelle Rekolat eivät malta vielä jäädä. Jatkossa he aikovat kehittää Turun Seudun Matkailijat -yhdistyksen toimintaa.

Torsti ja Leena Rekolan yritys Maaseutuyrittäjät MSY päätti herättää Matkailulehden uudelleen eloon, kun sen julkaiseminen loppui 2000-luvun alussa silloisen kustantajan Suomen Matkailuliiton konkurssin myötä. Matkailulehteä on julkaistu vuodesta 1938 asti, eikä sen annettu kaatua. Torsti Rekola oli jo aiemmin työskennellyt lehdissä, joten kustantaminen oli tuttua hommaa. Konkurssissa kaatuneen Suomen Matkailuliiton jäsenet järjestäytyivät uuden yhdistyksen, Suomen matkailijayhdistyksen jäseniksi ja kotimaanmatkailun edistäminen sai näin jatkoa.
Uudestisyntynyt Matkailulehti on ollut alusta asti uuden yhdistyksen jäsenlehti.

Ministerin mietteitä ja saariston tuulia

Matkailulehden toimitus sijaitsee Sauvon kunnan keskustassa Varsinais-Suomessa. Toimituksen hyllyille ja komeroihin on kertynyt vuosien varrella paljon materiaaleja. Matkailulehden vanhat numerot ovat hyvässä tallessa ja niitä Rekolat selailevat usein.

Matkailulehden ensimmäisissä numeroissa 2000-luvun alussa oli jo paljon juttuja Suomen matkailukohteista. Varsinkin Lappi, länsirannikko ja saaristo Turusta Ahvenanmaalle olivat hyvin esillä. Palstatilaa sai myös silloinen kulttuuriministeri, turkulaislähtöinen Tanja Karpela.

Toimituksen seinältä löytyy myös lasten piirustuksia, selitys löytyy sillekin: tyttärenlapsilla oli tapana koulun jälkeen viettää aikaa lehden toimituksessa ja taidetta alkoi syntyä.

Lehti mukaan matkalle

Matkailulehti on Torsti Rekolan mukaan koettu tarpeelliseksi. Moni lukija on esimerkiksi sanonut ottaneensa sen mukaan lomareissulle. Sieltä on sitten helppo poimia kohteita, jonne voisi poiketa.

Hiljattain tehty lukijatutkimus oli myös mieluisaa luettavaa.Suomen Matkailijayhdistyksen kyselyn mukaan 95 prosenttia piti Matkailulehteä mielenkiintoisena. Noin 75 prosenttia piti lehden artikkeleita monipuolisina ja asiantuntevina. Peräti 96 prosenttia piti lehteä matkailun kannalta tarpeellisena. Oman yhdistyksen sivuilla kävi 90 prosenttia vastanneista.

Rekoloiden toimistossa Sauvossa työnjako on mennyt niin, että Torsti johtaa toimitusta sekä mainosmyyntiä ja soittaa asiakkaille. Leena on näppärämpi tietokoneen kanssa ja hän työstää aineistoja ja lähettää niitä painoon.

Työpäivän päätteeksi lenkille

Torsti Rekola on kohta 83-vuotias ja Leena neljä vuotta nuorempi. Säännöllinen liikunta ja lehden kanssa työskentely on pitänyt heidät vireinä ja hyväkuntoisina.

Torsti aloittaa aamut venyttelyllä, johon kuuluu noin 200 liikettä. Työpäivän päätteeksi on vajaan tunnin mittainen iltalenkki Leenan kanssa sekä jumppa päälle.

Leena harrastaa tanssimista, uintia ja kävelyä. Nyt hän on polkenut enemmän kuntopyörää, kun polvi alkoi kipeytyä.

Paukkuja omaan yhdistykseen

Kun viimeinen Rekoloiden kustantama Matkailulehti on paketissa ja jakelussa, alkaa olla enemmän aikaa myös omalle matkailuyhdistykselle. Torsti ja Leena ovat olleet Turun Seudun Matkailijat –yhdistyksessä mukana 90-luvulta asti. Torsti on ollut sen puheenjohtaja vuodesta 1996 alkaen ja Leena on yhdistyksen sihteeri.

Turun Seudun Matkailijat on järjestänyt jäsenilleen vuosittain matkoja kotimaassa sekä naapurin puolelle Viroon ja Ruotsiin. Teatterissa on käyty useamman kerran vuodessa.

Nyt Torsti Rekolan suunnitelmissa on laajentaa yhdistyksen aluetta saaristoon sekä länsirannikkoa pitkin Raumalle.