#

Uusikaupunki pysäytti miettimään rauhan syvintä olemusta

Uudenkaupungin torilla seisoo muistomerkki, joka muistuttaa Uudenkaupungin rauhasta. Muistomerkin paikka on hyvä, sillä tori oli rauhan solmimisen näyttämönä. Tänä vuonna kaupunkilaiset ja muut suomalaiset oppivat tuntemaan rauhan merkityksen paremmin, sillä rauha on ollut hyvin esillä paitsi jutusteluissa torilla, myös juhlavuoden esitelmissä sekä lukuisissa muissa juhlavuoden tapahtumissa Uudessakaupungissa.

Rajat piirrettiin uusiksi

Ruotsin ja Venäjän välillä 30.8.1721 solmittu rauha on yksi merkittävimpiä rauhansopimuksia Euroopan historiassa. Uudenkaupungin rauha päätti paitsi Suuren Pohjan sodan myös isoksi vihaksi kutsutun miehitysajan. Uudenkaupungin rauhassa Ruotsin suurvalta-asema heikkeni, kun Viipuri ja Karjalan kannas liitettiin Venäjälle.
Rauha allekirjoitettiin Uudenkaupungin torilla ja rauhan solmimista varten pystytettiin torille erillinen talo. Venäläiset rauhanneuvottelijat saapuivat sisään talon itäpäädystä ja ruotsalaiset länsipäädystä.

Viisaita sanoja korkealta tasolta

Juhlavuoden kunniaksi järjestetyssä Uudenkaupungin rauhan symposiumissa presidentti Tarja Halonen lainasi puheessaan presidentti Nelson Mandelan sanoja rauhasta. ”Rauha ei ole vain konfliktin puuttumista vaan se edellyttää sellaisen ympäristön luomista, jossa kaikki voivat kukoistaa rodusta, väristä, uskonnosta, sukupuolesta, luokasta, kasteista tai muista sosiaalisista eroavaisuuksista riippumatta.”