#

Saaristo avautuu pyöräilijälle helpommin

Kun presidentti Urho Kekkonen vihki vuonna 1970 Särkänsalmen sillan, tuskin kukaan olisi voinut silloin kuvitella, että sillasta tulee myöhemmin suosittu väylä pyöräilijöille. Kevyt liikenne ei silloin omaa väylää sillalle saanut mutta nyt se rakennetaan. Suunnitelmien mukaan 240-metrisen sillan kylkeen tulee väylä kevyelle liikenteelle ensi kesänä. Samalla rakennetaan vähän lisää pyörätietä sillasta eteenpäin.

Särkänsalmen silta yhdistää Naantalin Luonnonmaan Otavan saareen, joka on Rymättylän pääsaari. Välissä on Särkän saari, josta tie jatkuu penkereenä. Varsinkin kesällä väylä on vilkas, kun mökkiläiset ja matkailijat kulkevat sitä kautta Rymättylään, Merimaskuun, Velkualle ja pidemmällekin.

Pieni rengastie saa uuden aluksen

Särkänsalmi on myös ylityskohta kun Naantalin suunnalta lähdetään kiertämään Saariston rengastien pienempää lenkkiä eli pientä rengastietä. Sillalta on matkaa veden pintaan 16 metriä, joten näkymä saaristoon on huikea. Kesällä rakennettava kevyen liikenteen levennys mahdollistaa sen, että sillalle voi myös pysähtyä hetkeksi maisemia ihailemaan.

Saariston pieni rengastie saa ensi kesäksi toisenkin parannuksen. Viime kesänä avatulle Rymättylän, Seilin ja Nauvon reitille tulee nyt isompi alus. Juhannuksen alla aloittavan m/s Vidskärin kyytiin mahtuu 99 matkustajaa, 10 autoa ja parikymmentä polkupyörää. Ajoneuvoille on mahdollista varata etukäteen paikka. Hangan rannasta Seiliin ja Nauvoon liikennöivä Östern-alus jatkaa linjalla edelleen, joten matkailijalla on nyt kaksi vaihtoehtoa mennä Naantalista Rymättylän kautta Seiliin ja Nauvoon.

Poikkea Ahvenanmaalle tai ulkosaaristoon

Se alkuperäinen Saariston rengastie on palvellut matkailijoita 25 vuotta. Reitillä on mittaa 250 kilometriä ja lauttoja on matkan varrella 8-9. Kaikki vesiylitykset ovat käytössä 13. toukokuusta syyskuun alkupuolelle asti.Rengastie kurvaa Turusta Kaarinan kautta Paraisille ja sieltä Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön kautta Kustaviin. Taivassalon kohtaa voi valita vesireitin Velkualle tai maantien Naantalin suuntaan.

Saariston rengastien varrella on useita satamia,joista voi tehdä räätälöidyn reissun vaikka kaukaisen Utön aarelle tai esimerkiksi Kökarin saarelle ja sitä kautta muualle Ahvenanmaalle. Saariston Rengastien majoituspaikat kannattaa varata ajoissa, sillä parhaat majatalot varataan täyteen jo keväällä.